Previous
Сладкий белок от «ЭФКО»: что думают потребители?

Можно ли снизить количество сахара в продуктах и при этом сохранить их вкус? Одно из решений – инновационный ингредиент сладкий белок. Знают ли о нём потребители и нравятся ли им такие сладости? Мы провели опрос и попросили их высказать мнение.

 

«Сладкий белок – а такое бывает?».

 

«Что-то слышал, но не до конца понимаю, что это такое».

 

Опрос проводился в рамках международной выставки «ПРОДЭКСПО 2025». В нём приняли участие более ста человек – представители разных возрастных групп и профессий. Участники дегустировали конфету, в составе которой был сладкий белок, после чего заполняли опросник и делились впечатлениями.

 

Сладкий белок – это инновационный ингредиент, новая и безопасная альтернатива сахару. Его сладость в тысячу раз выше сладости обычного сахара, при этом он не добавляет калорийности продуктам, поскольку его применяют в очень небольшом количестве. Клиническое исследование, проведенное в 2024 году, подтвердило, что сладкий белок не повышает уровень глюкозы в крови и не способствуют накоплению жира.

 

Сладкие белки были впервые обнаружены в тропических растениях, но их количество минимально. Поэтому в тесном сотрудничестве с российскими учеными компания «ЭФКО» разработала собственную технологию производства, которая позволяет получать эти ингредиенты в том объеме, в котором нуждается пищевая промышленность.

 

Большинству участников – почти 90% понравился вкус конфет со сладким белком. Треть опрошенных считает, что он не отличается от вкуса конфет с сахаром.

 

«По вкусу – классические шоколадные конфеты», – отмечают участники.

 

«Очень мягкие изделия, мгновенно таят во рту. Насыщенный вкус. Очень приятная текстура изделия».

 

«Вообще не чувствуется, что здесь нет сахара. Могу сказать, как человек, у которого были проблемы со здоровьем: важно уменьшать сахар в рационе. Если эта конфета, действительно, не повышает глюкозу в крови и не влияет на фигуру, то это настоящее чудо».

 

«Интересно попробовать новый продукт одним из первых. Если сыграть в сахарного сомелье, даже не верится, что без сахара».

 

«Вообще сахар я предпочитаю избегать, но иногда все-таки хочется. С такими конфетами можно себя не ограничивать. И очень здорово, что не будет укола совести за здоровье и фигуру».

 

Половина опрошенных – употребляют сладкое каждый день. Большинство из них отметили, что знают о последствиях употребления сахара. Главные из них – сахарный диабет и ожирение. 70% считают, что эти заболевания превращаются в эпидемию, ведь количество людей с такими диагнозами приобретает угрожающие масштабы. Глобальный тренд на отказ от сахара начали поддерживать даже на государственном уровне. В России, например, с 2023 года ввели акциз на сахаросодержащие напитки.

 

В России съедают в среднем по 43 кг сахара на человека. Это на 25 кг больше, чем рекомендует Всемирная организация здравоохранения (ВОЗ).

 

Сладкий белок – это решение для любителей сладкого, ведь всего 1 его грамм может заменить до 1 кг сахара. Сладкий белок сертифицирован и продолжает свой путь в мире пищевых ингредиентов. Теперь конфеты со сладким белком из нашей кондитерской «ЭФКО АРТ» может заказать любой житель Москвы, Воронежа, Белгорода или Алексеевки.

In the Alekseevskaya Sloboda of the Belgorod province, where in the late 1820s, sunflower oil was produced for the first time in the Russian Empire, and the first oil mill in Russia was built.

During the years of the First World War, and then the Civil War, production was completely stopped. The restoration of the plant began only in 1923. The main focus of its work remained the processing of coriander and anise. In 1936, the second oil extraction plant in all of Russia was built in Alekseevka. Later, both enterprises were merged into one of the largest essential oil extraction complexes in the Soviet Union.

During the Great Patriotic War, the complex was almost destroyed. Restoration work, which began in 1943, continued until the end of 1948. In the post-war period, comprehensive reconstruction was carried out on many sections using the latest technological advancements. By the 1970s, the Alekseevsky essential oil extraction complex produced up to 80% of the world's coriander oil. For its achievements in production development, the development and implementation of advanced technology, by decree of August 14, 1972, the Supreme Soviet of the USSR awarded the plant the Order of the Badge of Honor.

Unfortunately, in the 1990s, the enterprise that brought fame and wealth to the people of Alekseevka fell into decline and practically collapsed. The revival of the enterprise began in 1994 with the arrival of a new team and the creation of the EFCO Group.

The enterprise underwent large-scale modernization of production and established a new management system. The company decided to return to its roots and resume the production of sunflower oil. Later, EFCO expanded the range and volume of products.

In 2002, a new business direction was opened, and the most modern plant for the production of specialized fats and margarines for the food industry, EFCO Food Ingredients, was launched in the city of Alekseevka, Belgorod region. A scientific and production laboratory was established at the plant, equipped to control product quality at all stages of production and conduct in-depth scientific research.

In 2002–2003, EFCO technologists mastered the most environmentally friendly process of vegetable oil processing – the 'dry' fractionation method, applied the technology of physical refining of oils and fats, and managed to create Russia's first cocoa butter substitute 'Ecolad,', milk fat substitute 'Ecolact,', solid confectionery fat 'Ekond,', soft confectionery fat 'Ekonfe,', universal margarines 'Ecouniversal,', frying shortenings 'Ecofri,', and the first domestic fats with minimal trans-isomers content – confectionery fats 'Econat.'

In 2005, the R&D center of the fats and oils division was created based on EFCO Food Ingredients, consisting of the Applied Research Center and the Pilot Plant Department. The center’s specialists are engaged in developing and testing fat products for healthy eating lines and innovative recipes, taking into account the needs of manufacturers.

In 2006, the company was the first in Russia to successfully pass an audit for compliance with the quality and safety requirements of the BRC (Global Standard for Food Safety) and the International Food Standard (IFS).

In 2008, the second plant for the production of specialized fats and margarines was launched in the port of Taman in the Krasnodar Territory, and the only deep-water sea terminal for food cargo in Russia was built.

The following year, the plant successfully passed certification for compliance with the quality and safety requirements of the British Retail Consortium (BRC) and the International Food Standard (IFS). International auditors awarded the company the highest compliance level – Grade AA.

In 2014, the company’s technologists created the first domestic equivalent of cocoa butter.

In 2015, the EFCO Group launched a project to create a unique fats and oils cluster in the Republic of Kazakhstan. Thanks to production modernization and the transfer of global technologies, the production of specialized fats and margarines meeting the highest international standards was established in a short time.

In 2016, EFCO opened its fourth site for the production of specialized fats and margarines at the Evdakovsky fats and oils plant in the Voronezh region.

In 2021, production capacity at the Taman port facility was increased – launching the world's first 'million-ton plant' for the production of specialized fats and margarines.

In 2023, the company launched the only shea nut processing plant in Russia.

Thanks to R&D and significant investments by domestic producers in developing their own infrastructure, primarily by EFCO, the share of imported producers in the Russian food ingredients market has decreased from 49% to 9% over the past 15 years and continues to decline.

Almost 200 years later, Alekseevka remains the largest center for vegetable oil processing in the country.